woensdag, augustus 01, 2007

San Francisco

San Francisco wordt vaak de leukste en mooiste stad genoemd van de USA. Nu heb ik lang niet alle steden gezien, maar van wat ik tot nu toe gezien heb (ook op andere reizen), zou dat best waar kunnen zijn.

Het is in ieder geval de enige stad die ik tot nu toe in de USA bezocht heb die niet alleen leuk is om te bezoeken, maar waar ik ook best zou willen wonen.

SF is gebouwd op een schiereiland rond een grote Baai. Rond die baai liggen ook nog andere steden zoals Oakland en San José. De Baai wordt van de oceaan afgescheiden door een zee-engte: “The Golden Gate”…. Met daarover uiteraard die beroemde brug.

SF is gebouwd op 48 heuvels. Normaal zou men de wegen schuin of zigzaggend tegen een heuvel op laten lopen om de wegen zo vlak mogelijk te houden. Zo niet in SF. Daar lopen de wegen zoals in bijna elke Amerikaanse stad in een blok patroon. Allemaal parallelle straten met haaks daarop ook allemaal parallelle straten. Het gevolg van dit blokpatroon over al die heuvels zijn veelal steile straten en soms heel steile straten! Die paar kleine stukjes die vlak zijn, zijn in feite “opgevuld” met afval (van oude bootwrakken, van puinresten van de grote aardbeving van 1906). Een bekende uitspraak in SF is dan ook “If its flat, then its filled”.

In werkelijkheid is het natuurlijk veel steiler als dat het op een foto lijkt.
Sommige stukken zijn zo steil dat je alleen “90 degrees” mag parkeren (dwars op de weg dus).

Geen opmerkingen: