donderdag, augustus 02, 2007

Miami Beach

Ons hotel staat in Miami beach.... bijna op het strand. Vandaag een rustig dagje gepland op het strand. Het weer werkt volledig mee. De buien van gisteren blijven weg en het is stralend zonnig en warm weer. De Atlantische Oceaan is hier ongeveer een graadje of ergens in de dertig. Het voelt alsof je in bad stapt.

Morgen gaan we via de "Everglades" naar Orlando....onze laatste etappe!

Key West..... Bijna in Cuba.

Gisteren, op woensdag 1 aug, zijn we met de auto helemaal naar Key West gereden. Voor degenen die het niket weten "de key's" is een hele trits van eilanden en eilandjes die in een langgerekt lint onder florida hangen in de richting van het zuidwesten (in de richting van cuba). Al deze eilanden zijn verbonden door bruggen (de langste is "the 7 miles bridge"). Het meest verre eiland is "key west" en dat is best een hele rit vanuit Miami (200 mile). De zee en oceaan zijn al erg warm en maken zich op voor het tropische cyclonen seizoen. Dat was gisterfen ook goed te merken. Het was drukkend warm en er vielen regelmatig korte maar zeer hevige regenbuien.

In key west heb je tevens het meest zuidelijke puntje van (continental) USA en zit je veel dichter bij Havana (Cuba) dan bij Miami. Ook nog langs het huis van Hemmingway gereden.

Miami

Op dinsdag 31 juli zijn we vanuit SF via Denver, Colorado naar miami gevlogen. Daar ben je mooi weer een dagje mee bezig.... temeer daar je de klok ook weer drie uur vooruit mag zetten. Het scheelt nu dus maar 6 uur meer met Nederland. Geeft toch het gevoel weer wat dichterbij bij huis te komen. Letterlijk en figuurlijk, want halverwege volgende week zijn we weer back home....

Maar nu nog even niet!

Alcatraz

De tweede tour was naar het bekende en beruchte Alcatraz!

Alcatraz….wie kent het niet? De beroemste (ex) gevangenis van Amerika. Bekend van vele films (Escape from Alcatraz, The Rock, The birdman from Alkcatraz..) Het was een boeiende excursie. Met de boot naar “the rock” (dat duurt maar 15 minuten) en daar een tour over het eiland en vooral door het gevangeniscomplex. Je gaat langs de cellen van beroemde gevangen als Al Capone, the birdman en Frank Morris (gespeeld door Clint Eastwood in Escape from Alcatraz), je ziet ook nog het uitvergrote luchtroostergat dat Frank achter in zijn cel had gemaakt om te ontsnappen, evenals de papiermaché poppen die hij gemaakt had om in zijn bed te leggen om de bewakers te foppen.

Je krijgt aan het begin een audiotour mee die je verder rondleidt, zelfs instelbaar op Nederlands gesproken. Perfect georganiseerd en heel leuk.

Zo is het natuurlijk wel heel erg gemakkelijk om te ontsnappen!

Mr. Toad’s Tours

De tweede dag in SF hebben we 2 tours gedaan. De eerste was een stadsrondrit in een oude Ford uit 1908 (made in 2004; uit originele onderdelen dat weer wel). Onze chauffeur en gids was Ron. We zijn gedurende anderhalf uur langs de leukste punten van SF gereden. O.a. veel filmlocaties

Fisherman’s Warf

De centrale toeristische trekpleister van SF is Fisherman’s Warf de oude vissershaven. Niet alleen vanwege de bezienswaardigheden ter plekke, maar ook omdat vandaar bijna alles vertrekt naar de andere bezienswaardigheden van SF. Het barst er van de winkeltjes en reastaurants. Op onze eerste dag in SF hebben we uitgeslapen (dag er voor was druk en lang), zodat we ook te laat waren voor het ontbijt. Niet erg….lekker geluncht bij Tarantino’s op Fishermans Warf. Verder leuke T-shirts gekocht en wat geslenterd en rond gekeken. Alcatraz ligt slechts een mijl uit de kust en is dus goed te zien (daarover later meer). De Golden Gate Bridge ligt iets verder, maar is ook goed te zien. Vanwege het koude Oceaanwater drijft er meestal wat mistbanken binnen, die daar snel verdwijnen, maar de hoge torens van GGB zijn wel 80% van de tijd in mist gehuld.

De robben die vroeger veelvuldig in de Baai voorkwamen zijn er nog steeds (maar veel minder) en zijn nu hoofdzakelijk te vinden bij Pier 39.

woensdag, augustus 01, 2007

Japan Town

In SF logeerde we in hotel Tomo! Midden in de Japanse wijk van SF. Als of je in Japan zit. Allemaal Japanse winkels en restaurants. Ook de supermarkt was Japans en de straatnamen worden (naast Engels) ook in het Japans aangegeven. Ons hotel werd ook gerund door Japanners en er zat ook een Japans restaurant (lekker gegeten). Kortom net alsof je in Japan op vakantie bent. Apart en ook heel leuk. Ons hotel had mooie moderne kamers (o.a. een groot flatscreen en iPod docking) met fraaie muurschilderingen.

San Francisco

San Francisco wordt vaak de leukste en mooiste stad genoemd van de USA. Nu heb ik lang niet alle steden gezien, maar van wat ik tot nu toe gezien heb (ook op andere reizen), zou dat best waar kunnen zijn.

Het is in ieder geval de enige stad die ik tot nu toe in de USA bezocht heb die niet alleen leuk is om te bezoeken, maar waar ik ook best zou willen wonen.

SF is gebouwd op een schiereiland rond een grote Baai. Rond die baai liggen ook nog andere steden zoals Oakland en San José. De Baai wordt van de oceaan afgescheiden door een zee-engte: “The Golden Gate”…. Met daarover uiteraard die beroemde brug.

SF is gebouwd op 48 heuvels. Normaal zou men de wegen schuin of zigzaggend tegen een heuvel op laten lopen om de wegen zo vlak mogelijk te houden. Zo niet in SF. Daar lopen de wegen zoals in bijna elke Amerikaanse stad in een blok patroon. Allemaal parallelle straten met haaks daarop ook allemaal parallelle straten. Het gevolg van dit blokpatroon over al die heuvels zijn veelal steile straten en soms heel steile straten! Die paar kleine stukjes die vlak zijn, zijn in feite “opgevuld” met afval (van oude bootwrakken, van puinresten van de grote aardbeving van 1906). Een bekende uitspraak in SF is dan ook “If its flat, then its filled”.

In werkelijkheid is het natuurlijk veel steiler als dat het op een foto lijkt.
Sommige stukken zijn zo steil dat je alleen “90 degrees” mag parkeren (dwars op de weg dus).

Pacific coast highway

De Pacific coast Highway die langs de westkust loopt van Mexico tot Canada heeft de weg aanduiding "route 1". Dat komt mooi uit want het stuk lussen LA en SF (San Francisco) stond een half jaar geleden nog Nr. 1 in de top 10 van "mooiste touristische routes" van het reisprogragramma van RTL..... En dat is nu precies de route die ons op vrijdag 27 en zaterdag 28 juli te wachten staat.

Het is inderdaad een schitterende route. Met ook mooie onder brekingenen voor extra natuurschoon en leuke stadjes(o.a. Santa Barbara en Monterey).